Ruginė duona - ne tik ant kiekvieno iš mūsų, kasdieninio stalo, esantis, bet ir mūsų krašto, tautos papročių bei tradicijų atspindys, apipintas didžiule pagarba, kuri vartojama nuo pirmųjų amžių, po Kristaus. Su duonos kepimo amatu, jos ruošimo procesu, geriausia susipažinti edukacinės programos metu. Tą ir padarėme...
Šiandien, rugpjūčio 7 dieną, dalyvavome "Duonelė kasdieninė" edukacinėje programoje, kuri vyko Žaslių tradicinių amatų centre. Užsiėmimo metu klausėmės pasakojimų apie duonos kelią nuo sėjos iki tešlos užmaišymo ir pašovimo į krosnį. Susipažinome su senoviniais buities rakandais, kuriais buvo malami, pjaunami ar kuliami rugiai. Patys mokėmės atskirti grūdus, iš kurių kepama naminė duona, vėliau formavome duonos kepalėlį ir pašovėme į duonkepę krosnį.
Kol duonelė kepė - bendravome, dalyvavome viktorinoje. Ir smagiausia - iš krosnies traukiama, mūsų pačių rankomis užmaišyta, suformuota ir iškepta duona.